Museum door de Stad

Museum door de Stad

22 juli 2019 -  Museum door de Stad staat op Park Hilaria met het thema Verleden, heden en toekomst van ons vervoer. De installaties nemen de bezoekers allemaal op een andere manier mee van de ontwikkeling van infrastructuur in de stad, via technische innovaties, naar vervoersmiddelen van de toekomst. Philips ontwikkelde bijvoorbeeld al een elektrische fiets in 1931, maar is nooit in gebruik genomen, omdat er een rijbewijs voor nodig was en er belasting over moest worden betaald.

Prijswinnend kunstenaarscollectief Dropstuff.nl maakt de installatie Bumper Ballet. Bumper Ballet is een kleine botsautobaan en aanvankelijk een attractie zoals je gewend bent van de kermis, tot het moment waarop de computer het van de botsauto's overneemt. De installatie gaat over de betekenis van technologie voor de zelfrijdende auto en geeft een verrassende kijk op het thema.

De studenten van Team TU/e maken een reis door de tijd door middel van een interactieve en leerzame route. Zij laten de ontwikkelingen zien van vervoer door de jaren heen en vragen tevens aan het publiek hoe zij de toekomst van ons vervoer voor zich zien. De verschillende onderdelen zijn met elkaar verbonden door middel van een E-chip, die (anoniem) data verzameld over de keuzes die je als bezoeker maakt die vervolgens in een persoonlijke souvenir worden verwerkt.

Net als bij het vorige thema doen ook Mies Loogman en Jelle Mastenbroek & Daniël de Bruin weer mee. Mies laat het publiek met haar Coöperatie Installatie kennismaken met een aantal innovaties die Eindhoven rijk is, zoals de elektrische fiets van Philips en de variomatic van DAF. Jelle & Daniël stellen bezoekers met hun Dilemma-machine voor de keuze tussen een hobbelige paardentram, reguliere stadsbus of vervoer per kabelbaan...

Museum door de Stad reist in drie jaar door de stad met installaties geïnspireerd op de cultuurhistorische collectie van Eindhoven Museum. Elk thema gaan een aantal ontwerpers met installaties aan de slag. Het huidige thema is Verleden, heden en toekomst van ons vervoer; de volgende thema’s zijn vrijheid, Groot-Eindhoven en de toekomst van Eindhoven. Het eerste thema Verleden, heden en toekomst van ons eten hebben we reeds afgerond. De installaties voor het huidige thema zijn te zien tijdens Dutch Technology Week en Park Hilaria.

Eindhoven Museum is in 2012 ontstaan uit een samenwerking tussen het toenmalige Historisch Openlucht Museum Eindhoven (nu preHistorisch Dorp) en Museum Kempenland Eindhoven. Heden ligt de stedelijke cultuurhistorische collectie van Eindhoven Museum opgeslagen in een depot.

foto: Max Kneefel

Terug